Bezoek aan kunsthuis Rosmalen

In the picture: Cécile Potjes

Ik laat me graag inspireren door mijn omgeving. Als ik dan iets vind waar ik enthousiast van word, deel ik dat graag met anderen. Guess what: ik heb iets gevonden! Eigenlijk bestaat het al dertien jaar. In deze blog zet ik Kunsthuis Rosmalen in het zonnetje en vooral de excentrieke oprichtster: Cécile Potjes.

Cécile Potjes

Ze straalt, dat zie je op haar foto’s. Cécile Potjes heeft niet stilgezeten. Ze is kunstenares, zangeres, toneelspeelster en –docente en speelt een aardig deuntje op de piano. Midden in haar huiskamer staat een schitterende Bechstein vleugel. Pronkstuk van haar vader die er zijn brood mee verdiende. Boven de piano hangt een karakteristieke foto waarop hij de toetsen bespeelt. Eén etage hoger bevindt zich Cécile’s atelier, met maar liefst 52 ramen. Licht is belangrijk voor haar. Nog belangrijker is dat ze zich af en toe terugtrekt in Portugal voor rust en inspiratie. Haar schilderijen ademen licht, zand, zee en natuur. Landschappen die ze op abstracte wijze heeft weergegeven. Er hangen grote schilderijen in haar woonkamer, wat het vertrek bijzonder maakt. Dertien jaar geleden besloot Cécile Potjes haar woonkamer af en toe open te stellen. Ze opende de deuren voor befaamde en gepassioneerde muzikanten, dichters en filosofen en ze schaarde deze bijeenkomsten onder de noemer ‘Kunsthuis Rosmalen’. Kunststichting Rosmalen reageerde enthousiast en sponsort sindsdien Cécile’s avonden. Nog altijd weet Cécile Potjes de harten van haar gasten te winnen. Ze is een gastvrouw met allure en ontvangt musici als Jan Vayne, Quatro Ventus en Maria Merkesini. Ook Dichter des Vaderlands Anne Vegter kreeg volop de ruimte om haar werk ten gehore te brengen.

Kunsthuis Rosmalen

Bijna iedere maand opent Kunsthuis Rosmalen zijn deuren. Zo’n zestig liefhebbers stromen binnen en luisteren naar de heldere klanken. Omringd door Cécile’s kunstwerken en lotgenoten die ook komen genieten. Jazz, blues, fado, klassiek of Latin. Iedere keer staat een ander muziekgenre in het middelpunt. Komende zondag 25 april, vanaf 20:00 uur belooft Cécile Potjes Caraïbische sferen met Marcel Worms achter de piano. Die onlangs nog geprezen werd op De Wereld Draait door.

Levenskunstenaar

Het lijkt erop dat Cécile Potjes precies doet wat ze wil (al kan ik natuurlijk niet in haar hoofd kijken). Schilderen, muziek maken, steengoede muzikanten uitnodigen in haar sfeervolle woonkamer, zich onderdompelen in Portugese sferen. Een vrouw die van haar leven een kunstwerk maakt. Dat vind ik inspirerend. Daar leer ik van

Plaats een reactie.