Honden op canvas

Honden

Hondenliefhebbers die ervan overtuigd zijn dat hun viervoeter echt van hen houden, kunnen zich gesteund voelen door niemand minder dan Charles Darwin.
In zijn Origin of Species (1895) schreef hij dat ‘het nauwelijks meer te ontkennen valt dat honden instinctief van mensen zijn gaan houden.’

Andere figuren uit de historie delen Darwins mening over honden. Ter nagedachtenis aan zijn hond, stichtte Alexander de Grote de stad Peritas. En Homerus’ Argus, is niet voor niets een hond. Hij was de enige die Odysseus bij zijn terugkeer herkende. Ook Sigmund Freud roemde de pluspunten van de hond: ‘Honden houden van hun vrienden en bijten hun vijanden, in tegenstelling tot mensen. Mensen zijn niet tot zulke pure liefde in staat.’

Bovendien bevordert het psychische en emotionele welzijn van mensen, eigenaren zijn minder vatbaar voor stress, angst en depressie, maar bovenal hebben hondeneigenaren een significant grotere kans op het behalen van de gestelde richtlijnen voor beweging!
Kortom; eigenlijk zou dus iedereen een hond moeten hebben.

Joyce en Martijn stuurde mij meerdere foto’s van hun twee honden. Volgens Joyce was het haast onmogelijk om ze tegelijkertijd goed op de foto te krijgen, omdat ze hun kop nooit stil houden. Dus er kwam er altijd een van de twee bewogen op de foto terecht. Het is gelukkig geen probleem om één of meerdere foto’s in een schilderij te combineren. Zodoende zijn beide honden op hun eigen karakteristieke wijze het best geportretteerd.

Datum:Mei 2010
Materiaal:Acryl op doek
Afmeting:100 x 120 (h x b)