Zeefdruk nr. 1

Al jaren roep ik dat ik wil leren zeefdrukken. Want schilderen is heel leuk, rustgevend en fijn, maar echt snel gaat het meestal niet. Een schilderij is behoorlijk arbeidsintensief en daardoor kan ik nooit in grotere oplage produceren.
Daarom besloot ik de ‘DIY Zeefdruk’ workshop van Femke Veltkamp  te volgen. Met behulp van huis-tuin- en keukenmiddelen leert ze je prints op textiel te zeefdrukken.

Vitrage wordt in een borduurring gebruikt als zeefdoek, en een oude ov-kaart dient als rakel. Het was in de eerste plaats een uitdaging om omgekeerd te denken. Immers laat alleen de uitgespaarde vorm de inkt  door. Bovendien is het bij deze manier van zeefdrukken lastig om lijnen of kleine details te drukken.

Mijn beoogde boerenkool-met-worst print werd dan ook ineens een kleine hersenkraker.
Gelukkig dacht Femke vol enthousiasme mee. Na flink wat schetswerk (hoe ziet een bordje boerenkool-met-worst er eigenlijk uit??), kon de tekening uit een overhead sheet worden gesneden. Een secuur werkje, want elke oneffenheid heeft effect op de scherpte van je afdruk. Daarna kon ik de inkt gaan mengen om dé perfecte groene kool kleur en dé perfecte worst kleur. te krijgen.

Ook dat viel nog niet mee en onder de medecursisten werd er zelfs even heftig gediscussieerd over de juiste kleur van boerenkool. Uiteindelijk kon iedereen zich vinden in de gemengde groen en kon ik aan de slag met het proefdrukken. Dat oefenen deed ik op papier en toen de proefdrukken na een hele stapel a4tjes soepel genoeg gingen, was ik dan eindelijk klaar voor het serieuze werk: de kussensloop!

De worst werd als eerst als patroon gedrukt. Helemaal foutloos ging het nog niet,want ik knoeide een beetje inkt. En ook kwam ik wat in tijdnood met het drukken van de boerenkool. Maar hier kwam mijn ervaring met de schilderkwast dan toch weer van pas; de boerenkool heb ik er namelijk met de hand op geschilderd! Niet helemaal de bedoeling bij zeefdrukken, maar nood breekt wet.

Het resultaat is er niet minder om. Mijn eerste gezeefdrukte boerenkool-met-worst kussensloop is een feit!

Reageren is niet meer mogelijk.