Stedelijk_Museum_'s-Hertogenbosch

Deze musea in Den Bosch moet je bezocht hebben

Je bent een echte museumliefhebber en je hebt een bezoekje Den Bosch op de planning staan. Dan heb ik goed nieuws voor jou. In Den Bosch zijn een aantal mooie musea die zeker een bezoekje waard zijn. Zelf vind ik dit de vijf mooiste musea van Den Bosch.

1. Design Museum Den Bosch

Een must-go voor wie van hedendaagse kunst houdt. Het museum staat bomvol verrassende kunst en bijzonder design. Keramiek, sieraden, schilderwerk, installaties en noem maar op. Er zijn vaste en wisselende collecties, waarin o.a. Pablo Picasso, Lucio Fontana, Gijs Bakker en Hella Jongerius te zien zijn.

2. Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch is toch wel één van de grote helden van Den Bosch. Wie kent hem niet? Met al z’n fantasierijke schilderijen en drieluiken. Zijn duivels, mythische figuren, karakteristieke landschappen en wonderlijke personages spreken tot de verbeelding. Het museum (in het pand dat voorheen de Sint Jacobskerk was) is er niet voor niets. Jheronimus Bosch is geboren en getogen in Den Bosch. Daar pronken de Bosschenaren maar al te graag mee!

3. Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum biedt een breed aanbod voor het oog. Historische stadsschatten, hedendaagse kunstwerken, moderne media en een schitterende maquette van de stad onder één dak. Ook Vincent van Gogh, Brueghel en Jan Sluijters ontbreken niet aan de collecties. s

4. BHIC – Brabants Historisch Informatie Centrum

Een paradijs voor de nieuwsgierigen onder ons. Wie zijn neus graag in de archieven steekt, wie stambomen onderzoekt of wie gewoon graag wil zien wat BHIC voor praaltjes verstopt. BHIC beheert een grote bibliotheek en een gigantisch archief waarin 47.000 kaarten, prenten en tekeningen bewaard worden. Daar ben je wel een paar uurtjes zoet mee.

5. Oeteldonks Gemintemuzejum

Jawel jawel, wie Den Bosch van top tot teen wil ervaren, brengt ook een bezoekje aan Oeteldonks Gemintemuzejum. Het carnavalsmuseum van de stad waarin het 365 dagen per jaar feest is. Bezoekers worden omringd door carnavalskostuums, -krakers en  -attributen van Prins carnaval. Het museum informeert over de oorsprong van carnaval en over de verschillende vormen die Carnaval kan aannemen. Denk maar eens aan carnaval in Rio. Dat is niet te vergelijken met Oeteldonks carnaval. Een museum waar je van gaat grijnzen.

Et voilà! Ik hoop dat je een keuze hebt kunnen maken. Ik ben benieuwd wat je van de musea vindt.

Reageren is niet meer mogelijk.