Rosmalense kunst is hot!

Nu ik tegenwoordig vanuit Rosmalen werk, houd ik alles wat met kunst te maken heeft in en rond ‘s-Hertogenbosch en in goed in de gaten. Rosmalen zelf is ook enorm hot voor kunstliefhebbers, want naast de Kunst, Antiek & Design Beurs afgelopen april, werd op zondag 7 juni bij de Driesprong in Rosmalen voor de zesde keer een heuse kunstmárkt gehouden.

Uiteraard ben ik er naar toe gegaan om de tientallen kramen met schilderijen, sieraden en keramische objecten van amateur- en professionele kunstenaars te bewonderen.

Promotie voor Rosmalen

De kunstmarkt is onder andere ontstaan om Rosmalen te promoten, maar ook omdat er gewoon veel vraag naar was, zegt Ted van Mierlo, eigenaresse van boekhandel De Omslag en initiatiefnemer van de kunstmarkt. Zij vertelt dat zij in haar de oude winkel aan de Dorpsstraat een kamer had die gebruikt werd als expositieruimte. De ruimte was continue bezet en er was zelfs een wachtlijst met kunstenaars, voornamelijk uit Rosmalen, die heel graag bij haar wilden exposeren. Samen met Liesbeth van Grevengoed heeft ze daarom de kunstmarkt tot stand gebracht. Zo doende is het enerzijds een podium voor alle creatievelingen in en anderzijds een laagdrempelige manier om bezoekers in kennis te laten maken met allerhande kunstvormen. De markt is inmiddels een zeer gewaardeerd evenement en groeit ieder jaar weer iets groter.

Interessant was de uitleg en demonstratie van de Chinese letterkunde door mevrouw Hong. In opdracht kalligrafeert zij Chinese karakters zoals je naam in het Chinees. Dat is nog niet zo eenvoudig, want je kunt kiezen uit een aantal vertalingen, omdat een fonetische klank in het Chinees vele betekenissen kan hebben. De meest passende vertaling, is die het best bij je persoonlijkheid of karaktereigenschappen past. Enige zelfkennis is dus een vereiste.

Ambacht en filosofie op de kunstmarkt

Opmerkelijk vond ik de beeldhouwer die vooral géén werk wilde verkopen! Hij was daarvoor teveel gehecht aan zijn eigen creaties, maar hij wilde wel graag zijn vaardigheden demonstreren en het publiek laten kennismaken met zijn technieken. Respect voor de ambacht en de filosofie van deze meneer.

Okay, de kunstmarkt is niet te vergelijken met de Kunst, Antiek & Design Beurs, maar door de toegankelijke opzet trekt het wel een heel divers publiek. Bovendien is locatie centraal gelegen tussen allerlei winkels en horecagelegenheden, dus de markt was zeker het bezoekje waard!

Reageren is niet meer mogelijk.