Tentoonstelling oog in oog Den Bosch

I am watching you

Wat kunnen mensen toch inspirerend zijn. Neem nou Lucas de Man. Hij is artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden. Een beweging die kunstprojecten en ‘urban actions’ voor publieke ruimtes ontwikkelt. Gericht op ontmoetingen en verbindingen binnen een stad. Daarnaast is hij regisseur bij Zuidelijk Toneel. In 2013 kreeg hij voor vier jaar de titel ‘Stadskunstenaar van Den Bosch’. Mede dankzij zijn project OOG Den Bosch. Een bijzonder project waarin hij van Den Bosch een menselijke stad maakte. Aan de hand van een doordacht programma waarin drie perspectieven centraal stonden: ik, de ander en ons.

Ik

Ik woon in een stad. Wat doe ik daar? Wat zie ik daar? En wie zie ik daar? Lucas de Man liet in samenwerking met kunstenaars en ‘creators’ gigantische ogen ophangen in Den Bosch. Met groene, paarse, bruine, blauwe en oranje irissen: een kleurrijke blik. Opvallende kunstinstallaties die vanuit karakteristieke torens, monumenten en bekende locaties naar de mensen keken. Ik keek ernaar en de stad keek naar mij.

De ander

Daarnaast regisseerde Lucas de Man de voorstelling LOS, uitgevoerd door Zuidelijk Toneel. Een toneelspel met de focus op angst en verlies. Wat doe je als je iemand verliest? Hoe uit je dat? Verlies je jezelf dan niet? LOS gaat over de relatie met de ander en hoe die onlosmakelijk verbonden is met jou.

Ons

Hoe komen mensen elkaar tegen in de stad? Hoe leven we samen? Hoe verbinden mensen in Den Bosch zich met elkaar? De Man deed onderzoek naar ‘ons’, naar de samenleving. Dat onderzoek heette dan ook O.N.S. (Onderzoek Naar Samenleving).

Vermenselijken van de stad

Lucas de Man en de kunstenaars waarmee hij samenwerkte, streefden ernaar de stad te vermenselijken. Hij wilde met zijn ogen (ik), toneelspel (de ander) en onderzoek (ons) laten zien dat publieke ruimtes als plek van verbinding, verwondering en ontmoeting fungeren. En niet als anonieme consumptiemarktplaats. Hij maakte Den Bosch nog een stukje mooier en kreeg daar niet voor niets een eretitel voor terug.

Stad van de toekomst

2014 stond in het teken van project OOG. Terwijl vele Bosschenaren nog nagenieten van de resultaten, is hij alweer volop bezig met een nieuw project. In 2016 verschijnt ‘Stad van de Toekomst’. Ik ben benieuwd!

Reageren is niet meer mogelijk.